40-50 minuten
12 personen

[print-me target=”body”/]

Mungdahl curry met tomaatjes

Dit is een heel fijn recept wanneer je dahl wilt eten als curry, of als dikke saus bij de rijst, in plaats van soep.

Bereidingswijze

Week de dahl een nacht of minstens vier uur. 
Was de dahl grondig: Giet het weekwater af door een zeef, en leg de zeef met de dahl op een pan die je vult met koud of lauw water zodat de dahl helemaal onder water staat. “Baad” de dahl: roer de dahl in het water minstens een minuut lang om. Til de zeef met de dahl dan op en spoel de dahl af onder stromend water.
Breng het water met de dahl aan de kook, samen met het kaneelstokje, de kurkuma en de zwarte peper. Draai de vlam laag. Voeg na een kwartiertje de kokosmelk toe. Laat zachtjes koken totdat de dahl zacht is, ongeveer 20-30 minuten. Voeg zo nodig meer water toe zodat de dahl steeds net onder water staat. Maar pas op dat de dahl geen soep wordt.
Maak ondertussen de massala (kruidenmix).
Verhit in een andere pan de kokosolie of ghi. Draai de vlam laag en bak de mosterdzaadjes. Let op: deksel op de pan want anders poffen ze weg. En zodra ze poffen, de pan van het vuur halen totdat ze uitgepoft zijn, anders verbranden ze. 
Voeg daarna de komijnzaadjes toe en als die een paar tinten donkerder zijn geworden, voeg je het fenegriekzaad en de asafoetida toe, en de kerrieblaadjes. 
Zet de pan terug op laag vuur en laat alles nog een paar seconden bakken. 
Test hoe heet de chilipeper is en pas de hoeveelheid aan. Doe de fijngesneden chilipeper erbij, en de tomaten. Kook een paar minuten en voeg alles dan toe aan de dahl.
Maak het gerecht af met zout en citroen- of limoensap en controleer op voldoende zout, kokosmelk en citroensap, en voeg eventueel nog wat peper toe.

Ingrediënten

500 g mungdahl
3/4 l water (begin hiermee en voeg zo nodig heet water toe)
1 kaneelstokje
11/2 eetl geraspte verse geelwortel
3/4 theel zwarte peper (gemalen)
400 ml kokosmelk

Massala (kruidenmix):
2 eetl ghi of kokosolie
11/2 theel mosterdzaad
11/2 theel komijnzaad
3/4 theel (grof gemalen) fenegriekzaad
ongeveer 20 kerrieblaadjes (bij voorkeur vers of uit diepvries)
1 theel asafoetida
1 fijngesneden verse peper zonder zaadjes
15 kerstomaatjes (gehalveerd) of vier tomaten in stukken
2 theel zout of naar smaak
sap van 1 - 11/2 citroen of limoen

De Vedische Koksklapper

De Vedische Koksklapper

De Vedische Koksklapper is een complete handleiding voor de Vedische Keuken. Het is Rada’s eigen kookboek en het resultaat van 10 jaar ervaring als Vedisch chefkok en zo’n dertig jaar als docent (Ayur)Vedisch koken.

Met al Rada’s tips, kennis en keukengeheimen en meer dan 200 beproefde recepten. Ideaal voor thuis, maar vooral bedoeld als lijfboek voor professionele koks, die echt geweldige vega(n) menu’s op de kaart willen zetten.