Rasam Zuid-Indiase tomatensoep
20 minuten
4-6 personen

[print-me target=”body”/]

Rasam – Zuid-Indiase tomatensoep

Rasam is een dunne, pittige soep die in Zuid-India bijna standaard bij de maaltijd geserveerd wordt. Het heeft vooral de smaken zuur (van de tomaten en de tamarinde), zout en heet (gember en pepers). Een klein kommetje rasam bij de maaltijd werkt als een agni-booster (bevordert de spijsvertering).

Bereidingswijze

Ontvel de tomaten, snij één tomaat in kleine stukjes en maal de rest met een staafmixer en een scheutje water. 
Verhit de kokosolie en bak de mosterdzaadjes (deksel! pan van het vuur). Zet de pan weer terug en bak de gember, fijngesneden pepers, kerrieblaadjes, en vervolgens de gemalen komijn en venkel, de zwarte peper en de asafoetida. Voeg alle tomaten toe en laat ze 5 minuten koken. 
Voeg de tamarinde, de kurkuma, het water, zout en palmsuiker toe, en breng de soep weer aan de kook. Laat 5 minuten sudderen. Test op de smaken zuur, zout en heet.

Ingrediënten

1 eetl kokosolie
1 theel mosterdzaad
2 eetl fijngesneden gember
2 fijngesneden verse groene pepers, zonder zaadjes (pas aan naar smaak)
20 kerrieblaadjes
1 theel komijnzaad, gemalen
1 theel venkelzaad, gemalen
1/2 theel versgemalen zwarte peper
1/2 theel asafoetida
500 g tomaten
1 eetl tamarindepasta
1/2 theel kurkuma
3/4 l water
1 theel zout
1 eetl palmsuiker

De Vedische Koksklapper

De Vedische Koksklapper

De Vedische Koksklapper is een complete handleiding voor de Vedische Keuken. Het is Rada’s eigen kookboek en het resultaat van 10 jaar ervaring als Vedisch chefkok en zo’n dertig jaar als docent (Ayur)Vedisch koken.

Met al Rada’s tips, kennis en keukengeheimen en meer dan 200 beproefde recepten. Ideaal voor thuis, maar vooral bedoeld als lijfboek voor professionele koks, die echt geweldige vega(n) menu’s op de kaart willen zetten.