40-50 minuten
10 personen

Vegan optie

[print-me target=”body”/]

Khir – zoete rijst

Khir – zoete rijst – is een traditioneel Indiaas nagerecht dat zelden bij een feestmaaltijd ontbreekt. Het kan het beste een dag van te voren gemaakt worden. Mijn absolute lievelings ‘toetje’ waar je me ‘s nachts voor wakker mag maken!

Bereidingswijze

Breng de melk met desgewenst het fenegriekzaad aan de kook in een grote pan. Regel de vlam zo, dat de melk omhoog komt en schuimt, maar niet overkookt. Je kunt de melk de eerste 15 minuten hard laten doorkoken, terwijl je steeds roert om aanbranden te voorkomen. Er moet nu nog ongeveer 2/3 van de oorspronkelijke hoeveelheid melk over zijn. 
Strooi de rijst in de melk, draai de vlam wat lager en laat de rijst 20 minuten of langer koken tot ze uit elkaar valt en naar het oppervlak van de melk komt. Roer regelmatig. 
Roer er de rijststroop, de helft van de amandelschilfers en de fijngemalen kardemon doorheen. Laat alles nog vijf minuten doorkoken en neem de pan van het vuur. Roer het rozenwater door de khir. Zo nodig een klein beetje palmsuiker toevoegen. Bedenkt dat de khir minder zoet wordt als hij afgekoeld is. De khir wordt vanzelf dikker als hij afkoelt. 
Verdeel de khir over mooie kommetjes en garneer met de rest van de amandelschilfers. Laat de khir afkoelen en serveer op kamertemperatuur.

Ingrediënten

50 g basmati rijst
2 l volle melk of amandelmelk
optioneel: 1 theel hele fenegriekzaadjes*
120 g rijststroop en eventueel wat palmsuiker
4 eetl amandelschilfers, licht geroosterd
1/2 theel fijngemalen kardemon
2 eetl rozenwater
* Als je vanaf het begin een theelepel (hele) fenegriekzaadjes laat meekoken, krijgt de khir een heerlijke notensmaak (denk ook aan fenegriekkaas). Dit gebeurt alleen wanneer je koemelk gebruikt. Bij plantaardige melk werkt dat niet zo en kun je beter geen fenegriek gebruiken.

De Vedische Koksklapper

De Vedische Koksklapper

De Vedische Koksklapper is een complete handleiding voor de Vedische Keuken. Het is Rada’s eigen kookboek en het resultaat van 10 jaar ervaring als Vedisch chefkok en zo’n dertig jaar als docent (Ayur)Vedisch koken.

Met al Rada’s tips, kennis en keukengeheimen en meer dan 200 beproefde recepten. Ideaal voor thuis, maar vooral bedoeld als lijfboek voor professionele koks, die echt geweldige vega(n) menu’s op de kaart willen zetten.